خلف يحي2023-11-082023-11-080021-10-20https://dspace.univ-soukahras.dz/handle/123456789/2621This work aims to study the phyto-chemical and anti-oxydants properties and to identify some components of the extract of the plant Arta Calligonum comosum L'Her. from El-Oued region, during the stage of vegetative growth, flowering and fruit set and ripening, from four stations, namely (Taghzout -Guemar- Hassani abdelkarim - El-Oued) of the wilaya of El-Oued, Algeria. Phytochemical screening revealed the presence of flavonoids, reducing compounds, catechic tannins, anthocyanins, saponosides, sterols and triterpenes, and the absence of alkaloids and gallic tannins. Extraction results showed a slight difference in yield between sites and growth stages. The yield percentage ranged from 13-14%. Quantitative analysis shows best results of (4.33±0.2 mg EGA / g Ext) for polyphenols, (1,41 ± 0,02 mg EQu / g Ext) for flavonoids, and (240±6.3µg EGA/g Ext) for tannins, which are recorded in the Taghzout station, while in the Hassani abdelkarim station the polyphenols are (1,41 ± 0,02 mg EGA/g Ext), the flavonoids (1.39±0.01EQu/g Ext) and the tannins (221.5±7.4µg EGA/g Ext) at fruit set and ripening stage. With regard to the anti-oxidation tests, the optimal results are as follows: DPPH (IC50 = 44 ± 4,4 µg / ml), CAT (7.7±0.35mgEGA/g Ext.), FRAP (A0.5=29.3±2µg/ml), Hemolysis (36.20±2.98%) these results are also recorded in the Taghzout station, while in the Hassani abdelkarim station and in the same flowering stage the results are as follows: DPPH (IC50=75±6.2µg/ml), CAT(9.1±0.39mgEGA/g Ext.), FRAP (A0.5=28.01±2.1µg/ml), Hemolysis (46.12±2.98%), these are very good results compared to those of Guemar and El-Oued stations and its efficiency has sometimes reached the ascorbic acid Vit C in the value of IC50, especially and remarkably at the stages of flowering and fruit set and ripening. The study of the antibacterial activity of plant extracts from Taghzout - Hassani AbdelKarim - Guemar stations showed a very high efficiency at fruit set and ripening stage, especially in the following strains: Escherichia coli - Pseudomonas aeruginosa - Listeria innocua. As for IR spectroscopy in all extracts, there are hydroxyl (OH) and carbonyl (C = O) groups and double bonds (C = C), which show the high efficiency of El- Arta plant extracts as antioxydants and the diversity of plant extracts with different biological derivatives. Chromatographic analysis by HPLC shows the presence of a diversity of phenolic acids and flavonoids from one stage to another and from one station to another. The presence of the following phenolic acids was identified at these concentrations: (Gallic acid = 3.333µg/mg Ext)-(Caffeic acid =0.221µg/mg Ext)-(Vanillique acid= 0.163µg/mg Ext), and flavonoids such as (Rutin=5.008 µg /mg Ext. )-(Narginine=21.130 µg/mg Ext.) in the Taghzout station, in the fruit set and ripening phase. ---------------------- يهدف هذا العمل إلى دراسة الخصائص الفيتوكيميائية و النشاطية المضادة للأكسدة و التعرف على بعض مكونات مستخلصات نبات الأرطى Calligonum comosum L’Her. النامي في منطقة وادي سوف، خلال مراحل النمو الخضري والزهري، وعقد ونضج الثمار، في أربع محطات هي (تغزوت، قمار، حساني عبد الكريم، الوادي) من ولاية وادي سوف الجزائر. أظهر المسح الفيتو كيميائي وجود الفلافنويدات، المركبات المرجعة، التانينات الكاتيشية، الأنتوسيانين، الصابونوزيدات، الستيرولات و التربينات الثلاثية و غياب القلويدات و التانينات الجاليكية. كما أظهرت نتائج الاستخلاص أن هناك اختلاف ضئيل في نسبة المردود بين المحطات ومراحل النمو، وتراوحت النسبة المئوية للمردود بين 13- %14. أما التقدير الكمي لعديد الفينول فكانت أفضل نتائجه 4.33±0.2mgEGA/gExt. والفلافونويدات1.41±0.01mg EQu./g Ext. والتانينات 240±6.3µg EGA/ g Ext. سجلت في محطة تغزوت، أما في محطة حساني عبد الكريم فإن عديد الفينول 4.06±0.3mgEGA/g Ext. والفلافونويدات1.39±0.01mg EQu./g Ex. والتانينات 221.5±7.4µg EGA/g Ex، و هذا في مرحلة عقد ونضج الثمار، و فيما يخص الاختبارات المضادة للأكسدة، فإن النتائج المثلى كانت كما يلي DPPH*(IC50=44±4.4µg/ml)-CAT(7.7±0.35mgEGA/g Ext.) - FRAP(A0.5=29.3±02µg/ml) Hémolyse (36.20±2.98%) . سجلت أيضا في المستخلصات النباتية الميثانولية لمحطة تغزوت، أما في حساني عبد الكريم وفي نفس مرحلة التزهير فكانت النتائج كما يلي DPPH*(IC50=75±6.2µg/ml), (CAT=9.1±0.39mgEGA/gExt.),FRAP(A0.5=28.01±2.1µg/ml),Hémolyse (46.12±2.98%)، وهي جيدة مقارنة بمحطات قمار والوادي وقاربت فاعليته حمض الاسكوربيك Vit Cعند قيمة IC50 خاصة، وبشكل ملحوظ في مرحلتي الإزهار و عقد ونضج الثمار. أظهرت دراسة الفاعلية المضادة للبكتيريا للمستخلصات النباتية لمحطات تغزوت –حساني عبد الكريم – قمار، فاعلية كبيرة جدا في مرحلة عقد ونضج الثمار خاصة عند السلالات البكتيرية التالية Escherichia coli aeruginosa Pseudomonas -innocua Listeria. التحليل الطيفي بالأشعة تحت الحمراء IR في كل المستخلصات دل على وجود مجاميع الهيدروكسيل (OH) وكربونيل (C=O) وروابط ثنائية (C=C)، مما يبين الفاعلية الكبيرة لمستخلصات نبات الأرطى كمضادات للاكسدة وتنوع مستخلصات النبات بالمشتقات الحيوية المختلفة. بين التحليل الكروماتوجرافي بواسطة HPLC وجود تنوع في الاحماض الفينولية والفلافونويدات من مرحلة إلى أخرى ومن محطة إلى أخرى، وأمكننا التعرف على وجود الاحماض الفينولية بالتراكيز التالية: (Gallic acid= 3.333µg/mg Ext).–Caffiec acid =0.221µg/mg Ext))– (Vanillic acid 0.163µg/mg Ext) وفلافونويدات مثل: µg /mg Ext.)5.008 (Rutin=– µg/mg Ext.)21.130Narginin = (في محطة تغزوت في مرحلة عقد ونضج الثمار. ------------------------ Ce travail vise à étudier les propriétés phytochimiques et anti-oxydantes et à identifier certains composants de l'extrait de la plante Arta Calligonum comosum L’Her. de la région d’El-Oued, pendant les stades de croissance végétative, la floraison et la maturation et nouaison des fruits, de quatre stations, à savoir (Taghzout -Guemar- Hassani abdelkarim- El-Oued) de la wilaya d’El- Oued, Algérie. Le screening phytochimique a mis en évidence la présence de : flavonoïdes, composés réducteures, tanins catéchiques, anthocyanes, saponosides, stérols et les triterpènes, et l'absence d'alcaloïdes et de tanins galliques. Les résultats de l'extraction ont montré une légère différence dans le rendement entre les sites et les stades de croissance. Le pourcentage de rendement variait entre 13-14%. L’analyse quantitative montre de meilleurs résultats de 4.33±0.2 mg d'EGA /g Ext pour les polyphénols, 1,41 ± 0,02 mg EQu / g Ext pour les flavonoïdes, et de 240±6.3µg EGA/gExt pour les tanins, qui sont enregistrés dans la station de Taghzout, alors que dans la station de Hassani abdelkarim les polyphénols sont de l’ordre de 4.06±0.3mgEGA/gExt, les flavonoïdes 1.39±0.01mg EQu/g Ext et les tanins 221.5±7.4µg EGA/gExt au stade de la maturation et nouaison des fruits. En ce qui concerne les tests anti-oxydation, les résultats optimaux sont les suivants: DPPH * (IC50 = 44 ± 4,4 µg / ml), CAT (7.7±0.35mgEGA/g Ext.), FRAP (A0.5=29.3±2µg/ml), Hémolyse (36.20±2.98%), ces résultats sont enregistrés aussi dans la station de Taghzout, alors que dans la station de Hassani abdelkarim et dans le même stade de floraison, les résultats sont les suivants: DPPH*(IC50=75±6.2µg/ml), CAT(9.1±0.39mgEGA/gExt.), FRAP(A0.5=28.01±2.1µg/ml), Hémolyse (46.12±2.98%), ce sont de très bonnes résultats par rapport a celles de Guemar et El-Oued et son efficacité a parfois atteint l'acide ascorbique Vit C dans la valeur de IC50, notamment et de manière remarquable aux stades de floraison et de la maturation et nouaison des fruits. L'étude de l'activité antibactérienne des extraits de plantes des stations de Taghazout - Hassani Abdel Karim - Guemar a montré une très grande efficacité au stade de nouaison et maturation des fruits, en particulier dans les souches suivantes d'Escherichia coli - Pseudomonas aeruginosa - Listeria innocua. Quant à la spectroscopie IR dans tous les extraits, il existe des groupes hydroxyle (OH) et carbonyle (C = O) et des double- liaisons (C = C), qui montrent la grande efficacité des extraits de plantes El-Arta comme antioxydants et la diversité des extraits de plantes avec différents dérivés biologiques. L’analyse chromatographique par HPLC montre la présence d'une diversité des acides phénoliques et de flavonoïdes d'une étape à l'autre, et d'une station à l'autre. On a identifié la présence des acides phénoliques suivants avec ces concentrations: (acide gallique = 3.333µg/mg Ext)-(acide caféique =0.221µg/mg Ext)-(acid vanillique= 0.163µg/mg Ext), et les flavonoides comme (Rutine=5.008 µg /mg Ext.)-(Narginine=21.130 µg/mg Ext.) dans la station de Taghazout, en phase de nouaison et maturation des fruits.otherدراسة بيولوجية و الخصائص الكيميائية العلاجية لنبات الأرطى Calligonum Comosum L'her النامي في منطقة واد سوفThesis