Department of Agricultural Sciences
Permanent URI for this communityhttps://dspace.univ-soukahras.dz/handle/123456789/20
Browse
127 results
Search Results
Item Analyse Morphométrique des Animaux d’Elevage : Efficacité de diverses Méthodes Zootechniques(2024) Kamara, AbdellahiMoumeneIn this study, we addressed the bovine morphometric evaluation of Montbéliard breed using both manual and digital support methods (photographic). Eight Montbéliard cattle were involved. To characterize the cattle, 16 body measurements were taken. The statistical treatment method used was based on calculating averages and percentages, as well as comparing the standard evaluation method with the digital support method to test the effectiveness of the digital support method (photographic) and see if it could replace the classical method. The detailed analysis of the body measurements of the animals obtained by two different methods, the manual method and the digital support method, showed significant differences in four measurements: scapulo-ischial length, head length, width at the Ilium, and tail length, out of the 16 measurements performed. These differences highlight the distinct characteristics of each measurement method. It can be said that the choice between these two methods will depend on the specific objectives of the study, available resources, and the required precision for the measurements. By judiciously combining the advantages of each method, it is possible to obtain a comprehensive and accurate evaluation of the morphometric characteristics of the animals, which can be essential for the management and improvement of cattle herds. في هذه الدراسة، تناولنا التقييم المورفومتري للأبقار من سلالة مونبليارد باستخدام الطريقتين اليدوية والرقمية (الفوتوغرافية). شملت الدراسة ثمانية أبقار من سلالة مونبليارد. لأجل توصيف الأبقار، تم أخذ 16 قياسًا جسديًا. وكانت طريقة المعالجة الإحصائية المستخدمة تعتمد على حساب المتوسطات والنسب المئوية، بالإضافة إلى مقارنة طريقة التقييم القياسية بالطريقة الرقمية لاختبار فعالية الطريقة الرقمية (الفوتوغرافية) ومعرفة ما إذا كان بإمكانها استبدال الطريقة التقليدية. أظهرت التحليل التفصيلي للقياسات الجسدية للحيوانات التي تم الحصول عليها من خلال طريقتين مختلفتين، الطريقة اليدوية والطريقة الرقمية، وجود اختلافات كبيرة في أربعة قياسات: طول الكتف إلى الإكس، طول الرأس، العرض عند الحرقفة، وطول الذيل، من بين الـ 16 قياسًا التي تم إجراؤها. تبرز هذه الاختلافات الخصائص المميزة لكل طريقة قياس. يمكن القول إن اختيار بين هاتين الطريقتين سيعتمد على الأهداف المحددة للدراسة، الموارد المتاحة، والدقة المطلوبة للقياسات. من خلال الجمع بحكمة بين مزايا كل طريقة، يمكن الحصول على تقييم شامل ودقيق للخصائص المورفومترية للحيوانات، وهو أمر قد يكون ضروريًا لإدارة وتحسين قطعان الأبقار. Dans la présente étude nous avons abordé l’évaluation morphométrique bovine de race Montbéliard par l’utilisation d la méthode manuelle et la méthode supports numériques (photographiques). Huit bovins de race montbéliardes ont été concernés. Pour caractériser les bovins, 16 mesures corporelles ont été effectuées. La méthode de traitement statistique utilisée est basée sur le calcul des moyennes et des pourcentages ainsi que la comparaison entre méthode d’évaluation standard et méthode support numérique pour tester l’efficacité de la méthode support numérique (photographique) et voir si cela peut remplacer la méthode classique.L'analyse détaillée des mesures corporelles des animaux obtenues par deux méthodes différentes, la méthode manuelle et la méthode support numérique, a montré des differences significatives dans quatres mensurations qui sont longueur scapulo-ischiale, longueur de la tête, largeur aux Iliums et longueur de la queue parmis les 16 qu’on a realisée. Ces différences mettent en évidence les caractéristiques distinctes de chaque méthode de mensuration.On peut dire que le choix entre ces deux méthodes dépendra des objectifs spécifiques de l'étude, des ressources disponibles et de la précision requise pour les mesures. En combinant judicieusement les avantages de chaque méthode, il est possible d'obtenir une évaluation complète et précise des caractéristiques morphométriques des animaux, ce qui peut être essentiel pour la gestion et l'amélioration des troupeaux bovins.Item ESSAI D’ETUDE DE QUELQUES CARACTERISTIQUES DE LACTATION DES PETITS RUMINANTS AU NIVEAU DE LA REGION DE SOUKAHRAS(2024) Chim, youcef; Khoualdia,MabroukOur study was carried out during the period between the beginning of March and the end of August 2022, in four private farms spread over three municipalities in the Souk Ahras region (Machrouha, Hnnancha, taoura ); with the aim of characterizing some lactation parameters: duration and yield, but also trying to study some physicochemical components of goat and sheep milk, collected in the previously mentioned sites. The results obtained concerning lactation durations show on 23 goats aged 01 to 06 years, which are phenotypically similar (morphology, coat color) to the Alpine and the Arbia breed, giving birth distributed between February 1 and February 9 April 2022, with end of lactation dates approximately between July 5 and some are still in progress, durations which vary between 114 to 186 days with an average of 156.54 ± 17.62 days. The ewes in turn, numbering 26 females, aged from 01 to 04 years, come from the OuledDjellal breed (phenotypically) and hybrid or crossed animals from the local sheep population of the region, have lactation periods which were started between on January 8 and April 7, 2022, and the end of lactations were recorded approximately between July 2 and September 2, 2022, for a duration varying between 137 d and 190 d, with an average of 162.6 ± 15.48 d. Concerning the physicochemical analyzes of goat and sheep milk, three samples (116 samples) were taken during the period between 05/31/2022 and 07/06/2022, showing the following results: average pH values of the order of 6.65 for goat's milk compared to 6.68 for sheep's milk. The values of the average fat levels are 4.50 for goat's milk, compared to 8.12 for sheep's milk; average MP levels of around 3.36 in goat's milk and 6.6 in sheep's milk, the lactose level is 4.33 for sheep's milk and 4.78 for goat's milk. An average ESD rate of around 13.33 was recorded for goat's milk compared to 19.82 for sheep's milk, counting in ESD goat's milk contains on average 8.87 whereas sheep's milk contains 11.72. The freezing point of sheep's milk studied was around -0.54 on average compared to -0.55 for goat's milk. أجريتدراستناخلالالفترةمابينبدايةشهرمارسونهايةشهرأغسطس 2022،فيأربعمزارعخاصةموزعةعلىثلاثبلدياتبمنطقةسوقأهراس (بلدياتمشروحة،حنانشة،تاورة)؛بهدفتوصيفبعضمؤشراتالرضاعة: المدةوالإنتاج،وأيضاًمحاولةدراسةبعضالمكوناتالفيزيوكيميائيةلحليبالماعزوالأغنامالمجمعةفيالمواقعالمذكورةسابقاً. أظهرتالنتائجالتيتمالحصولعليهافيمايتعلقبمدةالرضاعةعلى 23 معزةتتراوحأعمارهابين 01 إلى 06 سنة،وهيمتشابهةظاهريا (مورفولوجيا،لونالفراء) معسلالةجبالالألبوسلالةأربيا،حيثتوزعتالولاداتفيالفترةمابين 1 فبرايرو 9 أبريل 2022،معانتهاءفترةالرضاعة. تواريختقريبًابين 5 يوليوومازالبعضهاقيدالتقدم،وتتراوحفتراتهابين 114 إلى 186 يومًابمتوسط 156.54 ± 17.62 يومًا. وتنحدرالنعاجبدورها،التييبلغعددها 26 أنثى،تتراوحأعمارهابين 01 و 04 سنوات،منسلالةأولادجلال (ظاهريا) والحيواناتالمهجنةأوالمهجنةمنقطيعالأغنامالمحليةبالمنطقة،لهافتراتالرضاعةالتيبدأتمابين 8 ينايروتمتسجيل 7 أبريل 2022 ونهايةالرضاعةتقريبًابين 2 يوليوو 2 سبتمبر 2022،لمدةتتراوحبين 137 يومًاو 190 يومًا،بمتوسط 162.6 ± 15.48 يومًا. بخصوصالتحاليلالفيزيائيةوالكيميائيةلحليبالماعزوالأغنامفقدتمأخذثلاثعينات (116 عينة) خلالالفترةمن 31/05/2022 إلى 2022/06/07 وأظهرتالنتائجالتالية: متوسط قيمالرقمالهيدروجينيحوالي 6.65 لحليبالماعز. مقابل 6.68 لحليبالغنم. وتبلغقيممتوسط مستوياتالدهون 4.50 لحليبالماعز،مقابل 8.12 لحليبالأغنام؛يبلغمتوسط مستوياتMP حوالي 3.36 فيحليبالماعزو6.6 فيحليبالأغنام،ويبلغمستوىاللاكتوز 4.33 فيحليبالأغنامو4.78 فيحليبالماعز. تمتسجيلمتوسط مستوىESD يبلغحوالي 13.33 لحليبالماعزمقارنةبـ 19.82 لحليبالأغنام،ويبلغمعدلESD لحليبالماعز 8.87 فيالمتوسط،بينمايحتويحليبالأغنامعلى 11.72. ويبلغمتوسط قيممحتوىالدهون 4.50 لحليبالماعز،مقابل 8.12 لحليبالأغنام؛يبلغمتوسط مستوياتMP حوالي 3.36 فيحليبالماعزو6.6 فيحليبالأغنام،ويبلغمستوىاللاكتوز 4.33 فيحليبالأغنامو4.78 فيحليبالماعز. تمتسجيلمتوسط معدلESD يبلغحوالي 13.33 لحليبالماعزمقارنةبـ 19.82 لحليبالأغنام،ويبلغمعدلESD لحليبالماعز 8.87 فيالمتوسط،بينمايحتويحليبالأغنامعلى 11.72. وكانتدرجةتجمدحليبالأغنامالتيتمتدراستهاحوالي -0.54 فيالمتوسط مقارنةب -0.55 لحليبالماعز. Notre étude qu’a été déroulée pendant la période qui s’étale entre début Mars et fin Aout 2022,dans quatre fermes privéesréparties sur trois communes de la région de Souk Ahras(communes Machrouha,Hnnancha ,taoura) ; pour un objectif de caractériser quelques paramètres de lactation : durée et rendement, mais aussi essayer d’étudier quelques composants physicochimiques du lait de chèvre et de brebis, récolté dans les sites précédemment cités. Les résultats obtenus concernant les durées de lactation montrent sur 23 chèvres âgées de 01 à 06 ans, qui se rapprochent phénotypiquement (morphologie, couleur de robe) à l’Alpine et à la race Arbia, des mises bas réparties entre 01 février et le 09 avril 2022, avec des dates de fins lactations se situent approximativement entre 05 juillet et certaines sont encore en cours, des durées qui varies entre 114 à 186 jours avec une moyenne de 156,54 ± 17,62 j. Les brebis à leurs tours au nombre de 26 femelles âgées de 01 à 04 ans, proviennent de la race OuledDjellal (phénotypiquement) et des animaux hybrides ou croisés de la population ovine locale de la région, ont des périodes de lactation qui ont été commencées entre le 08 Janvier et le 07 Avril 2022, et les fins de lactations ont été enregistrées approximativement entre 02Juillet et le 02 Septembre 2022, pour une durée qui varie entre 137 j et 190 j,avec une moyenne de 162.6 ± 15.48 j. Concernant les analyses physicochimiques des laits de chèvres et de brebis, trois prélèvements(116 échantillons) ont été effectués pendant la période s’étale entre 31/05/2022 et 06/07/2022, montrent les résultats suivants : des valeurs moyennes de pH de l’ordre de 6.65 pour le lait de chèvre contre 6.68 pour le lait ovin. Les valeurs des taux moyens en MG sont de 4.50 pour le lait caprin, contre 8.12 pour le lait de brebis ; des taux moyens en MP de l’ordre de 3.36 dans le lait de chèvre et 6.6 dans le lait de brebis, le taux de lactose est 4.33 pour le lait de brebis et 4.78 pour le lait caprin.Untaux moyen d’EST de l’ordre de 13.33 a été enregistré pour le lait de chèvrecontre 19.82 le lait de brebis, compte à l’ESD le lait de chèvre contient en moyenne 8.87 par contre le lait de brebis contient 11.72. Le point de congélation de lait ovin étudié a été de l’ordre de -0.54 en moyenne contre -0.55 pour le lait de chèvre.Item controle de la qualité physicochimique et origine botanique des miels dans la région de souk ahras(2024) Tarad khodja,ToufikThis research is part of a project to enhance the value of honey in Algeria, and a multi-disciplinary approach combining different specialties has been taken in consideration: Beekeeping, Agronomy, Ecology and Plant Biology. The choice of subject is justified on both economic and public health grounds. In developed countries, before honey can be marketed, it must undergo expert appraisal and quality control in order to obtain a certificate of conformity to Codex standards. In Algeria, despite the wealth of flora and the development of the beekeeping sector, there is a lack of quality control and control of the honey market. The various investigations show that most of the honey samples studied are polyfloral and of good quality by international standards. The study also provides information on the following parameters: Geographical origin, climatic conditions, harvesting conditions, extraction methods, storage and transport conditions, bee feed and vegetation in the region. In this context, this work was carried out with the aim of proposing local Algerian standards for honey quality control. The study focused on 26 samples of honey collected in different regions of Souk Ahras in order to determine these characteristics. This study enabled us to: • Determine physicochemical properties such as acidity, electrical conductivity, mineral matter, water content, density and protein content. • Quantitative and qualitative analysis of pollen • To determine whether or not it complies with the standards proposed by international organisations for honey quality control. يندرج هذا البحث في إطار تثمين العسل في الجزائر لذا اخذ بعين الاعتبار إتباع نهج متعدد التخصصات يجمع بين مختلف الاختصاصات : تربية النحل، علوم الزراعة، علم البيئة والأحياء النباتية. في الواقع، اختيار العنوان من حيث البنية الاقتصادية والصحة العامة ناتج عن إجبار الدول المتقدمة على عرض العسل لجهات التقييم ومطابقة النوعية من اجل الحصول على رخصة المطابقة للمعايير الخاصة ب .Codex ولكن في الجزائر وبالرغم من الثروة النباتية والغابية الهائلة والتطور في مجال تربية النحل فإننا نستشعر غياب الرقابة لجودة المنتوج وكذلك عدم التمكن من تسيير سوق العسل . وعليه فان الهدف من هذا العمل هو تقييم ومراقبة جودة بعض عينات العسل الطبيعي المنتج في ولاية سوق أهراس بهدف التعمق في معرفة وتثمين هذا المنتوج الطبيعي بغية إحداث معايير محلية. مختلف التحقيقات تبين أن غالبية عينات العسل المدروسة polyfloraux (متعدد الأزهار) و هي من نوعية جيدة وفقا للمعايير الدولية. وعلاوة على ذلك، قدمت لنا هذه الدراسة عدة معلومات حول المعايير التالية: المنشأ الجغرافي والظروف المناخية وظروف الحصاد وأساليب االستخراج، وظروف التخزين والنقل ,غذاء النحل والثروة النباتية في المنطقة. وفي ھذا الإطار تم انجاز ھذا العمل في محاولة لإقتراح مقاییس محلية جزائریة لمراقبة نوعیة العسل، حيث شملت ھذه الدراسة 26 عینة منالعسل تم جمعھا من مختلف مناطق ولاية سوق أھراس من أجل تحدید خصائصها. سمحت لنا ھذه الدراسة بـ : • تحدید الخصائص الفیزیوكیمیائیة منھا، نسبة الحموضة، نسبة الناقلیة الكھربائیة، نسبة الاملاح المعدنیة، نسبة الرطوبة، الكثافة و نسبة البروتین. • التحلیل الكمي و النوعي لحبوب الطلع • معرفة مطابقتھا او عدم المطابقة للمقیاس المقترح من طرف المنظمات العالمیة لمراقبة نوعیة العسل Cette recherche s'inscrit dans le cadre de la valorisation des miels en Algérie, une approche pluridisciplinaire qui combine différentes spécialités a été prise en considération : Apiculture, Sciences agronomiques, Ecologie et Biologie végétale. Le choix du sujet est justifié aussi bien sur le plan économique que de santé publique. Dans les pays développés, la mise en marché du miel nécessite le passage obligatoire par l’expertise et le contrôle de la qualité afin d’obtenir le certificat de conformité aux normes du Codex. En Algérie, malgré la richesse floristique et le développement du créneau de la filière apicole, on assiste à l’absence du contrôle de la qualité et de la maîtrise du marché du miel. Les différentes investigations montrent que la majorité des échantillons de miel étudiés sont des polyfloraux et sont de bonne qualité par rapport aux normes internationales. Par ailleurs, l'étude nous renseigne également sur les paramètres suivants : L'origine géographique, les conditions climatiques, les conditions de récolte, les méthodes d'extraction, les conditions de stockage et de transport, la nourriture des abeilles et la végétation de la région. Dans ce contexte, ce travail a été réalisé dans le but de proposer des normes locales algériennes pour le contrôle de la qualité du miel. Cette étude a porté sur 26 échantillons de miel collectés dans différentes régions de la wilaya de Souk-ahras afin d'en déterminer ces caractéristiques. Cette étude nous a permis de : • Déterminer les propriétés physicochimiques telles que l'acidité, la conductivité électrique, la matière minérale, la teneur en eau, la densité et la teneur en protéines. • L’analyse quantitative et qualitative du pollen • De savoir s'il est conforme ou non aux normes proposées par les organisations internationales pour le contrôle de la qualité du mielItem Évaluation de la Susceptibilité à l’Érosion des Sols dans la Commune de SEDRATA en Utilisant les SIG et la Méthode Analytique Hiérarchique (AHP)(2024) Abaidi,M.M.elamineWater erosion is a major factor contributing to soil loss in northeastern Algeria and poses a significant risk to ecosystems as well as to water and soil conservation. This study applies an Analytic Hierarchy Process (AHP) model integrated with Geographic Information Systems (GIS) to assess the potential soil erosion risk and the relative significance of erosion factors in the Sedrata watershed. Eleven factors are analyzed, including land use and cover, distance to a watercourse, drainage density, Normalized Difference Vegetation Index (NDVI), slope, slope orientation, precipitation, topographic wetness index, elevation, terrain curvature, and lithology. The results reveal that land use and cover (19.72%), elevation (17.42%), and slope (15.54%) are the most influential factors. Moderate to high erosion classes are primarily located in mountainous areas, covering 70.28% of the study area. To mitigate soil degradation and erosion risks, the results recommend the implementation of sustainable management strategies. Furthermore, this research provides valuable insights for developing effective soil management strategies under similar conditions in various studies. This work addresses the pressing issue of erosion in northeastern Algeria, emphasizing practical solutions and valuable applications for soil conservation efforts. L'érosion hydrique est un phénomène majeur contribuant à la perte de sol dans le nord-est de l'Algérie et constitue un risque significatif pour les écosystèmes ainsi que pour la conservation de l'eau et des sols. Cette étude applique un modèle de processus analytique hiérarchique (AHP) intégré à des systèmes d'information géographique (SIG) pour évaluer le risque potentiel d'érosion des sols et la pertinence relative des facteurs d'érosion dans le bassin versant de Sedrata. Onze facteurs sont analysés, parmi lesquels l'utilisation et la couverture des terres, la distance à un cours d'eau, la densité de drainage, l'indice de végétation par différence normalisée, la pente, l'orientation des pentes, les précipitations, l'indice d'humidité topographique, l'altitude, la courbure du terrain et la lithologie. Les résultats révèlent que l'utilisation et la couverture des terres (19,72 %), l'altitude (17,42 %) et la pente (15,54 %) sont les facteurs les plus influents. Les classes d'érosion modérée à élevée se situent principalement dans les zones montagneuses, couvrant 70,28 % de la zone d'étude. Pour réduire la dégradation des sols et les risques d'érosion, les résultats recommandent la mise en œuvre de stratégies de gestion durable. De plus, cette recherche fournit des informations utiles pour développer des stratégies de gestion des sols efficaces dans des conditions similaires à celles étudiées. Ce travail aborde l'important problème de l'érosion dans le nord-est de l'Algérie, en soulignant des solutions pratiques et des applications précieuses pour la conservation des sols. التعرية بفعل المياه هي عامل رئيسي يساهم في فقدان التربة في شمال شرق الجزائر وتشكل خطرًا كبيرًا على النظم البيئية وكذلك على الحفاظ على المياه والتربة. تطبق هذه الدراسة نموذج عملية التحليل الهرمي (AHP) المتكامل مع نظم المعلومات الجغرافية (GIS) لتقييم المخاطر المحتملة لتعرية التربة والأهمية النسبية لعوامل التعرية في حوض سدراته. يتم تحليل أحد عشر عاملاً، بما في ذلك استخدام الأرض وتغطيتها، المسافة إلى مجرى مائي، كثافة الصرف، مؤشر الفرق النباتي المعياري (NDVI)، الانحدار، اتجاه الانحدار، الهطول، مؤشر الرطوبة الطوبوغرافي، الارتفاع، انحناء التضاريس، والجيولوجيا. تكشف النتائج أن استخدام الأرض وتغطيتها (19.72%)، الارتفاع (17.42%)، والانحدار (15.54%) هي العوامل الأكثر تأثيرًا. تتواجد الفئات المتوسطة إلى العالية من التعرية بشكل أساسي في المناطق الجبلية، وتغطي 70.28% من منطقة الدراسة. للتخفيف من تدهور التربة ومخاطر التعرية، توصي النتائج بتنفيذ استراتيجيات إدارة مستدامة. بالإضافة إلى ذلك، توفر هذه الدراسة رؤى قيمة لتطوير استراتيجيات فعالة لإدارة التربة في ظروف مماثلة في دراسات مختلفة. يعالج هذا العمل قضية التعرية الملحة في شمال شرق الجزائر، مع التركيز على الحلول العملية والتطبيقات القيمة لجهود الحفاظ على التربة.Item Etude sur l'adaptation de deux variétés de Colza "Brassicanapus" aux conditions semi-aride de la région de Souk Ahras(2023) Youcef ,KaidiA study was carried out on the rapeseed plant in several farms in different regions of the wilaya of Souk-Ahras in order to determine the impact of the environmental factors of the region and the agricultural techniques used during the germination phases until the harvest, and also with the aim of knowing the habitats of weeds associated with rapeseed crops in the region, it appears from this study that these plots are very rich in species, and that there is a large number of species answered on these rapeseed plots when they are no longer invasive, while certain species which are rather less abundant or even rare, however they are known as crop weeds. أجريت دراسة على نبات بذور اللفت في عدة مزارع بمناطق مختلفة من ولاية سوق أهراس للوقوف على تأثير العوامل البيئية بالمنطقة والتقنيات الزراعية المستخدمة خلال مراحل الإنبات حتى الحصاد ، وأيضاً بهدف معرفة موائل الحشائش المصاحبة لمحاصيل بذور اللفت في المنطقة ، يبدو من هذه الدراسة أن هذه الأراضي غنية جدًا بالأنواع ، وأن هناك عددًا كبيرًا من الأنواع التي تمت الإجابة عليها في قطع بذور اللفت عندما لم تعد موجودة. غازية ، في حين أن بعض الأنواع أقل وفرة أو حتى نادرة ، إلا أنها تُعرف باسم أعشاب المحاصيل. Une étude a été réalisée sur la plante de colza dans plusieurs exploitations agricoles de différentes régions de la wilaya de Souk-Ahras afin de déterminer l’impact du facteurs environnementaux de la région et les techniques agricoles utilisées lors des phases de germinations jusqu'à la récolte , et également dans le but de connaitre les habitats des adventices associées aux cultures du colza dans la région, il ressort de cette étude que ces parcelles sont très riches en espèces, et qu’il existe un nombre important d’espèces répondues sur ces parcelles du colza alors qu’elles ne sont plus invasives, alors que certaines espèces qui sont plutôt moins abondantes voire rares cependant elles sont connues comme mauvaises herbes des cultures.Item Effect of harvesting method and model of hive on the amount of honey produced by bee colonies in Algeria(Livestock Research for Rural Development, 2011) M L Berkani; Z Ghalem-Berkani; M T Benyoucef; A ChelighoumThis experiment was conducted to show the effect of the harvest method on the honey yield and the effect of the hive type on the evolution of the brood and the honey production. The comparative study was done in the Mitidja (North of Algeria) where Apis mellifera intermissa colonies of bees were placed inside 2 types of hives: Langstroth and Dadant. In addition, the single harvest method of honey was compared to the partial method. Partial harvest method permitted a higher production of honey (P≤0.05) than the single method. This result was observed for the 2 types of hives and seems related to the increase of space in the hives when the partial harvest method was used. This factor should stimulate the queen bee to intensify its laying activity and the worker bees to gather more nectar. Results revealed that the evolution of the brood and the honey production were better (P≤0.05) for the Langstroth hive. Inside the Dadant hive, which is more voluminous, bees colonies are stressed by the climate conditions, they have a late development and become less productive during the honeydew.Item Etude comparative de deux méthodes de récoltes (unique et partielles) dans deux modèles de ruches en Mitidja dans le centre Algérien(Livestock Research for Rural Development, 2012) Z Ghalem-Berkani; M L Berkani; A ChelighoumThe aim of the study was to show the effect of the harvesting method on the honey production and the effect of the type of bee hive on the brood comb evolution, weight of colonies and honey production. Bees “Apis mellifera intermisa” and two types of hives (Langstroth and Dadant) were used at Baba Ali (Mitidja at the central Algerian coast) as material of this comparative study. We tested two methods of harvesting, the total and the partial methods. Results show that the partial method is the best; it permits more honey production (P< 0,05) whatever the bee hive used. These results are explained by the larger space which is exploited by bees to store more honey, and which stimulate the queen to lay. Lagstroth type of bee hive permits a better progression (P< 0,05) of the brood comb of colonies’ weight and honey production. In the Dadant type which is larger than Langstroth one, the development of bees are poor due to the bad climatic conditions, so they can’t valorize the first flowering.Item ETAT DE LIEU ETHNOBOTANIQUE SUR LES PLANTES MEDICINALES UTILISEE CONTRE COVID-19(2023) Ilhem,KEDDACHEIn order to document the knowledge and practices related to the use of medicinal plants against COVID- 19, an ethnobotanical survey was conducted in 2022/2023 among the staff of the EPSP (Public Health Proximity Establishment) of M'daourouch, Souk Ahras. The study included 100 participants, predominantly women (78%), with an average age of 33.48 years, and a majority having attained a university education (86%) and a moderate income (79%). Most of them (89% resided in the M’daourouch region. The survey results revealed that 39% of the personnel had been infected with COVID-19, with fever being the predominant symptom (53%). The majority of those infected (82%) underwent medical treatment, with vitamin C and zinc commonly prescribed. The vaccination rate stood at 25%. Significantly, 36% of the participants used herbal remedies in addition to or as an alternative to their treatment, primarily aiming to boost their immunity (41.4%) and achieve an antiviral effect (18.6%). The data identified 13 medicinal plant species, such as ginger, verbena, and thyme, predominantly used in the form of leaves and prepared as decoctions. These results highlight the significance of traditional herbal medicine in managing the COVID-19 pandemic while emphasizing the need for collaboration between traditional and modern medical practices to optimize the response to this health crisis من أجل توثيق المعرفة والممارسات المتعلقة باستخدام النباتات الطبية في مكافحة فيروس كوفيد19-، تمت دراسة إثنوبوتانيكية في عام ملخص: 2023/2022 بين موظفي مؤسسة الرعاية الصحية العامة EPSP مداوروش، والية سوق أهراس. شملت الدراسة 100 مشارك، أغلبهم نساء )%78(، وكان متوسط أعمارهم 33.48 عا ًما، وأغلبهم حاصل على تعليم جامعي )%86( ودخل متوسط .)%79( %89 منهم يقيمون في منطقة مداوروش: كشفت نتائج الدراسة أن %39 من الموظفين أصيبوا بفيروس كوفيد19-، مع ارتفاع حرارة الجسم كأكثر األعراض شيوعًا .)%53( معظم المصابين )%82( تلقوا عال ًجا طب ًيا، وكانت فيتامين سي والزنك من األدوية التي تُصف بشكل شائع. معدل التطعيم بلغ .%25 استخدم %36 من المشاركين عالجات نباتية إضافية أو بديالً لعالجهم، بهدف تعزيز مناعتهم )%41.4( وتحقيق تأثير مضاد للفيروس .)%18.6( كشفت البيانات عن استخدام 13 نوعًا من النباتات الطبية، مثل الزنجبيل واألنفلونزا والزعتر، تُستخدم بشكل رئيسي في شكل أوراق ويتم تحضيرها كمستخلصات. تسلط هذه النتائج الضوء على أهمية الطب النباتي التقليدي في إدارة وباء كوفيد19-، مع التأكيد على ضرورة التعاون بين الممارسات الطبية التقليدية والحديثة لتحسين استجابة النظام الصحي لهذه األزمة الصحية. Dans le but de documenter les connaissances et les pratiques liées à l'utilisation des plantes médicinales contre la COVID-19, une enquête ethnobotanique a été menée en 2022/2023 auprès du personnel de l'EPSP de M'daourouch, Souk Ahras. L'étude a inclus 100 participants, principalement des femmes (78%), avec un âge moyen de 33,48 ans, une majorité ayant un niveau universitaire (86%) et un revenu moyen (79%) et 89% résidaient dans la région de M’daourouch. Les résultats de l'enquête ont révélé que 39% du personnel avait été infecté par la COVID-19, avec la fièvre comme symptôme prédominant (53%). La plupart des infectés (82%) ont suivi un traitement médical, dont la vitamine C et le zinc étaient couramment prescrits. Le taux de vaccination s'élevait à 25%. De manière significative, 36% des participants ont utilisé des remèdes à base de plantes en complément ou en alternative à leur traitement, visant principalement à renforcer leur immunité (41,4%) et à obtenir un effet antiviral (18,6%). Les données ont permis identifier 13 espèces médicinales, telles que le gingembre, la verveine et le thym, principalement utilisées sous forme de feuilles et préparées en décoction. Ces résultats mettent en évidence l'importance de la médecine traditionnelle à base de plantes dans la gestion de la pandémie de COVID-19, tout en soulignant la nécessité d'une collaboration entre les médecines traditionnelles et modernes pour optimiser la réponse à cette crise sanitaire.Item CARACTERISATION PHENOTYPIQUE ET BARYMETRIQUE DES OVINS AA L’EXTRËME EST DE L’ALGERIE(2023) Nahla,BensoltaneThis study aims to examine the morphological and phenotypic characteristics of sheep raised in the Ahras market. The sheep are valued for their adaptation to difficult climates, high productivity, easy and inexpensive management. Sheep farming plays an important role in the country's economy, partly due to the popularity of its products (meat and wool).Although the sample of goats raised in the Ahras market is not representative of the entire local population, it allows for a quantitative and qualitative description of these populations.This study, conducted using Principal Component Analysis (PCA) and Multiple Correspondence Analysis (MCA), revealed the morphological variation of the goats. The structure of the local goat population studied was interpreted using body measurements (LT, LTT, HG, HS, HD, LSI, LE, LH, LB, LISCH, Ltro, TCA, TP) and the dominant color of the fur. In conclusion, the OuledDjalel breed is the most widespread in the Ahras province. This preliminary study of the description of local sheep breeds will be followed by molecular biological studies to allow for a more precise description of the local breed for genetic improvement تهدف هذه الدراسة إلى دراسة الخصائص المورفولوجية والظاهرية للأغنام المرباة في سوق الأحراش. يتم تقدير قيمة هذه الأغنام بسبب قدرتها على التكيف مع المناخات الصعبة والإنتاجية العالية والإدارة السهلة والرخيصة. تلعب مزارع الأغنام دورًا هامًا في اقتصاد البلاد، جزئيًا بسبب شعبية منتجاتها (اللحم والصوف). على الرغم من أن عينة الأغنام المرباة في سوق الأحراش لا تمثل المجتمع المحلي بأكمله، إلا أنها تسمح بوصف كمي ونوعي لهذه السكان. كشفت هذه الدراسة، التي تم إجراؤها باستخدام تحليل المكونات الرئيسية (PCA) وتحليل المراسب المتعددة (MCA)، عن التباين المورفولوجي للأغنام. تم تفسير هيكل السكان المحلي للأغنام المدروسة باستخدام قياسات الجسم (LT، LTT، HG، HS، HD، LSI، LE، LH، LB، LISCH، Ltro، TCA، TP) واللون السائد للفراء. في الختام، يعد سلالة أولاد جلال الأكثر انتشارًا في محافظة الأحراش. ستتبع هذه الدراسة الأولية لوصف سلالات الأغنام المحلية بدراسات جزيئية حيوية للسماح بوصف أكثر دقة للسلالة المحلية للتحسين الوراثي Cette étude vise à examiner les caractéristiques morphologiques et phénotypiques des moutons élevés dans la wilaya de Souk-Ahras. Les moutons sont estimés pour leur adaptation aux climats difficiles, leur productivité élevée, leur gestion facile et peu coûteuse.Bien que l'échantillon des ovins ne soit pas représentatif de l'ensemble de la population locale, il permet de décrire les populations. La structure de la population locale des ovins étudiés a été interprétée à l'aide de mesures corporelles (LT, LTT, HG, HS, HD, LSI, LE, LH, LB, LISCH, Ltro, TCA, TP) et de la couleur dominante de la laine. En conclusion, la race OuledDjalel est la plus répandue dans la wilaya de Souk-Ahras.La hauteur (HG) moyenne de 87,10±6,60 cm ; une longueur de corps (LSI) moyenne de 101,74±9,09 cm et un tour de poitrine (TP) de 110,05 ±08,51cm en moyenne. Ces trois mesures ont des valeurs de variance très élevés ce qui explique une variabilité dans la population.Cette étude préliminaire de la description des races locales de moutons sera suivie d'études biologiques moléculaires pour permettre une description plus précise de la race locale en vue de l'amélioration génétique.Item Valorisation du fruit de la figue de barbarie (Opuntia ficus indica L.) dans la zone semi-aride (Sidi Faraj (Souk Ahras)) par la fabrication de vinaigre(2023) AHMED,DRIFOULThe scientific name Opuntia identifies a succulent plant native to Mexico. It is now widespread in the United States, South America and the Mediterranean basin, where it has found a suitable terrain for naturalization. It is a species of cactus popularly known as Nopal in Mexico and “Fico d’India” in Italy. Cladodes, the branched leaves of the plant, are paddle shaped and covered in short spines that enable it to absorb even the tiniest drop of water. A specific and well known type of Opuntia, called Opuntiaficus-indica, can be recognized by its typical yellow flowers and is appreciated for its fleshy fruit with a pleasant taste, rich in nutrients but low in calories. It is used as a foodstuff and in particular to produce juices, jellies and other edible products. The O. ficus-indica is also well known as a source of vitamins, especially vitamin C, calcium and phosphorus and in smaller quantities of other minerals and various essential nutrients, including antioxidants. The cladodes are the part of the plant from which the extract is used to aid weight control and as a cosmetic ingredient with an emollient and soothing action. The spongy tissues of the cladodes contain high concentrations of high molecular weight polysaccharides, which are relevant for the specific properties commonly attributed to this common succulent plant. This review presents several medicinal benefits, which can be obtained using cladodes, fruits and flowers of the different Opuntia species. يحددالاسمالعلمي Opuntia نباتًاعصاريًاموطنهالمكسيك. إنهمنتشرالآن في الأمم المتحدة الولايات وأمريكاالجنوبية وحوض البحرالأبيضالمتوسط،حيث وجدت تضاريس مناسبة للتجنس. وهونوع من الصبارالمعروف باسمNopalفي المكسيك و «Fico d'India» في إيطاليا. الكلادودات،الأوراق المتفرعة من النبات،على شكل مجداف ومغطاة بأشواك قصيرة تمكنها من امتصاص حتى أصغرقطرة ماء. يمكن التعرف على نوع معين ومعروف منOpuntia، يسمى Opuntia ficus-indica،من خلال أزهاره الصفراءالنموذجية ويتم تقديره لفاكهتها للحمية ذات المذاق اللطيف والغنية بالعناصرالغذائية ولكن منخفضة السعرات الحرارية. يستخدم كموادغذائية وخاصة لإنتاج العصائر والهلام وغيرها من المنتجات الصالحة للأكل، يُعرفO. Ficus -indicaأيضًا كمصدر للفيتامينات وخاصة فيتامينCوالكالسيوم والفوسفور وبكميات أقل من المعادن الأخرى والعناصرالغذائية الأساسية المختلفة ، بما في ذلك مضادات الأكسدة. الكلادودات هي جزء من النبات الذي يستخدم منها لمستخلص للمساعدة في التحكم في الوزن وكمكون تجميلي مع عمل مطري ومريح. تحتوي الأنسجة الإسفنجية للكلادودات على تركيزات عالية من السكريات عالية الوزن الجزيئي، والتي لها صلة بالخصائص المحددة التي تُنسب عادة إلى هذا النبات العصاري الشائع. تقدم هذه المراجعة العديد من الفوائد الطبية، والتي يمكن الحصول عليها باستخدام الكلادودات والفواكه والزهور من أنواعOpuntiaالمختلفة. Le nom scientifique Opuntia identifie une plante succulente originaire du Mexique. Il est maintenant répandu aux États-Unis, l’Amérique du Sud et le bassin méditerranéen, où il a trouvé un terrain propice à la naturalisation. C’est une espèce de cactus populairement connue sous le nom de Nopal au Mexique et de « Fico d’India » en Italie. Les cladodes, les feuilles ramifiées de la plante, sont en forme de pagaie et recouvertes de courtes épines qui lui permettent d’absorber même la plus petite goutte d’eau. Un type spécifique et bien connu d’Opuntia, appelé Opuntia ficus-indica, peut être reconnu par ses fleurs jaunes typiques et est apprécié pour son fruit charnu avec un goût agréable, riche en nutriments mais faible en calories. Il est utilisé comme aliment et en particulier pour produire des jus, des gelées et d’autres produits comestibles. L'O. ficus-indica est également bien connu comme source de vitamines, en particulier vitamine C, calcium et phosphore et en plus petites quantités d’autres minéraux et de divers nutriments essentiels, y compris les antioxydants. Les cladodes sont la partie de la plante à partir de laquelle l’extrait est utilisé pour faciliter le contrôle du poids et comme ingrédient cosmétique avec une action émolliente et apaisante. Les tissus spongieux des cladodes contiennent des concentrations élevées de polysaccharides de haut poids moléculaire, qui sont pertinents pour les propriétés spécifiques communément attribuées à cette plante succulente commune. Cette revue présente plusieurs avantages médicinaux, qui peuvent être obtenus en utilisant des cladodes, des fruits et des fleurs des différentes espèces d’Opuntia